sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Lehet -e kezelni hangulatzavarokat tudatos táplálkozással...

Bipoláris diéta érdekességei

2020. december 28. - König Ditta

erzelmek.jpg

 

Ha Önnek vagy szerettének bipoláris zavara van, akkor tudja, mennyire fontos a hangulati epizódok kezelése bipoláris gyógyszerekkel és egészséges életmódbeli szokásokkal. De tudta azt is, hogy bizonyos ételek és étrend-kiegészítők szerepet játszhatnak a bipoláris zavarban szenvedő emberek segítésében vagy akadályozásában?

Mi a bipoláris zavar?
A bipoláris rendellenesség egy komplex rendellenesség, amelyet drámai vagy szokatlan hangulati epizódok határoznak meg a magas és mélypontokról. A mánia és a depresszió epizódjai intenzitásukban és súlyosságukban nagyon enyhe és szélsőségesek lehetnek. Bipoláris rendellenesség esetén a hangulati epizódok fokozatosan jelentkezhetnek sok nap vagy akár hét alatt. Vagy hirtelen jöhetnek létre, csak néhány nap alatt. Ha epizódnak számít, a tüneteknek olyan jellemzők konstellációjaként kell megjelenniük, amelyek nemcsak a hangulatot, hanem az alvást, az energiát, a gondolkodást és a viselkedést is befolyásolják, és legalább néhány napig fenn kell tartaniuk, ami változást jelent a megszokott énhez képest.

Bipoláris rendellenesség esetén a személy súlyos depressziós epizódokat, vagy ehelyett extrém emelkedettséget és túlzott energiát tapasztalhat. Az emelkedettséget mániának hívják. A bipoláris zavar hangulati epizódjai a gondolkodás zavaraival, az észlelés torzulásával és a társadalmi működés károsodásával járnak.

Valaha úgy gondolták, hogy a bipoláris rendellenesség a lakosság körülbelül 1% -át érinti. Egyes szakértők szerint ez magasabb, talán a lakosság 3–4% -át érinti. Nincsenek laboratóriumi vizsgálatok a bipoláris rendellenesség diagnosztizálására, és tünetei átfedhetnek más pszichiátriai rendellenességekkel. Ennek eredményeként gyakran rosszul diagnosztizálják és alul kezelik.

Van-e diéta bipoláris rendellenességekre?
Nincs specifikus bipoláris étrend. Mindazonáltal fontos olyan bölcs étrendi döntéseket hozni, amelyek segítenek megőrizni az egészséges testsúlyt és jól megmaradni.

Kerülni kell a vörös húsokban, telített zsírokban és transzzsírokban, valamint egyszerű szénhidrátokban gazdag "nyugati" stílusú étrendet. Ez az étkezési stílus az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség magasabb kockázatához kapcsolódik. A kevésbé telített zsírok és egyszerű szénhidrátok fogyasztása elősegítheti az egészségi állapotot, de közvetlenül nem befolyásolja a bipoláris rendellenesség tüneteit.
Vannak védő, tápanyagokban gazdag ételek . Ezen ételek közé tartoznak a friss gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák, sovány húsok, hideg vizes halak, tojás, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, szójatermékek, valamint diófélék és magvak. Ezek az ételek biztosítják a jó egészség fenntartásához és általában a betegségek megelőzéséhez szükséges tápanyagszintet.
A kalóriabevitel figyelése és rendszeres testmozgás az egészséges testsúly fenntartása érdekében. Egyes eredmények azt mutatják, hogy a bipoláris rendellenességben szenvedőknél nagyobb a túlsúly vagy elhízás kockázata. Beszéljen orvosával a súlygyarapodás elkerülésének módjairól, amikor bipoláris gyógyszereket szed.

fish.jpg

Javítja-e a halolaj a hangulatot bipoláris zavar esetén?
Az American Heart Association (AHA) azt javasolja, hogy hetente legalább kétszer fogyasszon nem sült zsíros halat. 

Jégkorong tonhal
Szardella
Hering
Makréla
Lazac
Szardínia
Pisztráng
Ha nem szereti a halat, átveheti a vény nélkül kapható halolaj-kiegészítést, de nem tudni, hogy ennek ugyanolyan pozitív hatása lesz-e.

A halolaj segíthet egészségének megőrzésében. De egyes szakértők is úgy vélik, hogy a halolaj szerepet játszhat az agy működésében és viselkedésében. Míg a hangulati tünetekre vonatkozó omega-3 zsírsavak vizsgálata nem meggyőző, egyes szakértők úgy vélik, hogy hasznosak lehetnek néhány bipoláris rendellenességben szenvedő embernél, különösen akkor, ha nagyobb a szív- és érrendszeri betegség vagy a magas triglicerid-kockázat.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a halolajban található több omega-3 zsírsav megszerzése az agy területeinek nagyobb mennyiségéhez kapcsolódik. Különösen ezek a területek kapcsolódnak a hangulathoz és a viselkedéshez. Egy, 75 betegből álló vizsgálatban az omega-3 zsírsavak egyik előnye a depresszió csökkenése volt a bipoláris rendellenességben.

 Ennek ellenére a halolaj előnyei a bipoláris rendellenességekben összességében következetlenek. További vizsgálatokra van szükség, mielőtt a halolaj ajánlható a bipoláris rendellenesség bevált kezelésére.

Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, és a halolaj lehetséges előnyeit keresed, akkor diófélékhez használd. A dió, a lenmag és a repceolaj alfa-linolénsavat (ALA) tartalmaz, amely a szervezetben omega-3 zsírsavvá alakul.

Mely ételeket szabad kerülni, ha bipoláris rendellenességem van?
Néhány általános étrendi ajánlás a bipoláris rendellenesség kezelésére:

Kerülni kell a magas koffeinbevitelt!
Kerülni kell a magas zsírtartalmú ételeket az elhízás kockázatának csökkentése érdekében
Figyeljüka sót, ha magas a vérnyomása, de nem spórol a sóval, ha lítiumot írnak fel Önnek (az alacsony sótartalom magasabb lítiumszintet okozhat a vérben)

Vigyázni kell a természetes étrend-kiegészítőkkel is, amelyek gyógyszer-gyógynövény kölcsönhatást okozhatnak.

A túl sok koffein elkerülése hasznos lehet a jó alváshoz, ami különösen fontos a bipoláris rendellenességben szenvedők számára. Amikor a bipoláris rendellenességben szenvedő személy depressziósnak érzi magát, az extra koffein átmenetileg növelheti az energiát és esetleg a hangulatot. A probléma az, hogy a koffein megzavarhatja az alvást. A koffein idegességet, szívdobogást és fejfájást is okozhat, ronthatja a magas vérnyomást, vagy irritációt okozhat a gyomorban vagy a nyelőcsőben azoknál az embereknél, akiknek savas refluxja van.

coffee.jpg

A koffein csökkentése mellett fontos elkerülni a magas zsírtartalmú ételeket néhány bipoláris gyógyszerrel. A magas zsírtartalmú étkezés késleltetheti azt az időt, amelybe néhány bipoláris gyógyszer felszívódik a rendszerben. Beszéljen orvosával a gyógyszerekről és a szükséges étrendi változásokról.

Ha MAO-gátlókat (antidepresszánsok bizonyos csoportját, beleértve a fenelzint (Nardil) és a tranilcipromint (Parnát)) szedi, fontos elkerülni a tiramintartalmú ételeket. Ezek az ételek súlyos magas vérnyomást okozhatnak a MAO-gátlót szedőknél. Néhány magas tiramin tartalmú ételben  vannak:

Túl érett banán 
Erjesztett sajt
Idős húsok
Néhány bor, például a Chianti
Szójaszósz nagy mennyiségben
Orvosa listát adhat az élelmiszerekről, amelyeket el kell kerülni, ha ezeket a gyógyszereket szedi.

Kerülje továbbá a természetes étrend-kiegészítők szedését, ha bipoláris gyógyszereket szed. Az olyan kiegészítőket, mint az orbáncfű és a SAM-e, a mérsékelt depresszió kezelésére használják. azt mutatja, hogy ezek a természetes terápiák kölcsönhatásba léphetnek antidepresszánsokkal és más bipoláris gyógyszerekkel. Beszéljen orvosával bármilyen természetes étrend-kiegészítőről, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos.

monalisa.jpg

Mi a helyzet az alkohollal és a bipoláris zavarral?
A legtöbb pszichiátriai gyógyszerre vonatkozó utasítások arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy ne igyanak alkoholt, de a bipoláris rendellenességben szenvedők gyakran visszaélnek alkohollal és más drogokkal. A bántalmazás valószínűleg öngyógyításra vagy zavaró hangulati tüneteik kezelésére tett kísérlet, és olyan hangulati tüneteket is okozhat, amelyek utánozhatják a bipoláris rendellenességeket.

Az alkohol depresszáns. Ezért használják sokan nyugtatóként a nehéz nap végén, vagy segítségként a feszült társadalmi helyzetekben. Míg egyes betegek depressziós állapotban abbahagyják az ivást, gyakrabban fordul elő, hogy a bipoláris zavarban szenvedő személyek rossz hangulatban isznak. Az Országos Mentális Egészségügyi Intézet szerint a bipoláris rendellenességben szenvedőknél ötször nagyobb az esély az alkoholfogyasztás és a függőség kialakulására, mint a lakosság többi része.

A bipoláris rendellenesség és a kábítószerrel való visszaélés közötti kapcsolat megalapozott. Az alkohol a depressziós epizódok kiváltó oka sok emberben, akik kiszolgáltatottak a depressziónak vagy a bipoláris zavarnak. Az anyaghasználati rendellenességek komolyan megzavarhatják a bipoláris rendellenesség kezelésére irányuló erőfeszítéseket, és gyakran saját kezelésükre is szükségük lehet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr1916361978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása