sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Konfliktus,egy lehetőség!

2020. október 18. - König Ditta

kutyak_1.jpgA konfliktus, egy lehetőség! - Dr. Chuck Spezzano, szociológus, pszichológus
 
A belső, tehát saját magunkkal történő konfliktusaink, és a külvilággal vagy más emberekkel történő konfrontáció sokunknak okoz problémát. Ebben a témában rengeteg tréninig, vagy tananyag elérhető az interneten. Mégis mintha lassan tanulnánk ezekből, miközben ez elsősorban saját magunknak, és a társainknak okoz fájdalmakat.

Hogy ne csak a fogalmi szinten maradjunk, engedd meg kérlek, hogy néhány példát hozzak a hétköznapi élteünkből. Mik azok a konfliktusok?

A konfliktus maga, az emberek vagy ember csoportok közötti ütközés. Azért ütközünk ilyenkor, mert különböző igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek állnak szemben egymással, BENNÜNK az emberekben.

Harcra, összeütközésre akkor kerül sor, amikor az emberek viselkedése akadályozza egyikük vagy másikuk igényeinek érvényesítését, vagy értékrendjük különböző.

Tehát:

- konfliktus az is, ha le akarok fogyni, de nem haladok - ez egy BELSŐ konfliktus önmagammal
- konfliktus az is, ha szeretnék nemet mondani a fánkra, de nem megy - ez is egy belső konfliktus
- az is konfliktus, ha rosszul döntöttem egy helyzetben, és ezzel szembesítenek.
- konfliktus az is, ha a utálom a kollégámat a munkahelyen
- konfliktus, és valaki konfrontálódik mindennel, ami neki nem tetszik éppen a világban
- az is konfliktus, ha a párom nem hajtja le a wc ülőkét és emaitt cseszegetem
- az is, ha a gyermekem nem tanulja meg a leckéjét

Tehát láthatjuk, nagyon sokféle, belső és külső konfliktus létezhet, és folyamatosan gyártjuk is ezeket. Az egész konfliktus ügy azonban úgy tűnik BENNÜNK zajlik, azaz lehetőségünk van ezen változtatnunk, ügyesebben kezelni őket, kevesebb fájdalommal.

Emellett azonban kiemelem, hogy a legfájdalmasabb ezek közül, a BELSŐ, önmagunkkal történő szembenállás, vagy konfliktus. Ebből kiszabadulni nem lehet, önmagunkkal mindig és folyamatosan együtt kell lennünk, ezért nagyon fontos, hogy pillantsunk rá az alábbi írásra. 

Vizsgáljuk meg, mit tehetünk, hogy kevesebb konfliktussal legyen dolgunk, önmagunkat is belevéve?


Dr. Chuck Spezzanót, továbbra is nagyon szeretem, korábban már idéztem írásaiból. Szerinte és hihetünk neki, ha egy konfliktusban a gyógyulásunk lehetőségét látjuk, akkor a bizalom és együttműködés magasabb szintjére léphetünk.

Ha ajándéknak tekintjük a konfliktust, egy lehetőségnek, hogy valami megváltozzon, ahelyett, hogy újabb isten csapásának tartanánk, akkor olyan helyzetbe kerülünk, hogy képesek leszünk foglalkozni vele, képesek leszünk javítani, képesek leszünk változtatni.

Ha egy konfliktust úgy fogunk fel, mint ami véget vethet az adott kapcsolatunknak másokkal, vagy megoldatlanul marad önmagunkban (pl. sosem fogok tudni lefogyni)
akkor valószínű, hogy PONT EZ FOG történni. 

Az éppen jelenlegi fogékonyságunk határozza meg, hogy mikor leszünk képesek szembenézni egy adott szintű problémával, vagy konfliktussal, ami lehetőséged ad majd arra, hogy tanuljunk ezekből a helyzetekből, és fejlődjünk általa.

Tehát, ha jelenleg a konfliktusaink megoldása helyett, azt elnapoljuk, vagy másokat hibáztatunk, akkor nem vagyunk még érettek arra, hogy felvállaljuk. Minden konfliktus már bennünk van, csak a megfelelő alkalomra vár, hogy felszínje törjön, fejlődjünk általa, és túllépjünk rajta.

Van az a szellemi szint, amikor megszűnnek a konfliktusok és a problémák, és minden helyzetet egy ajándékként, növekedési lehetőségként fogadunk, így mi döntjük el, azt is mit nevezünk egyáltalán stresszhelyzetnek, vagy magának a konfliktusnak.

Mi a konkrét teendőnk tehát, hogy fejlődhessünk a konfliktusaink során?

A feladat tehát Dr. Chuck Spezzano szerint az, hogy üljünk le, vizsgáljuk meg, mely területen tapasztalunk konfliktusokat az életünkben, mely szituációkban érzünk fájdalmat, adott esetben miért küzdelmes az egészségünk vagy az alakunk fenntartása. Ha képesek vagyunk valóban szemügyre venni, erős érzelmek nélkül a konfliktust, ez megváltoztatja a hozzáállásunkat - és megjelenik a kivezető út.

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr1316244866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása