sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Body shaming vagy magyarul a test-szégyenítés.

2021. február 21. - König Ditta

body_shaming.jpgHát nem röhejes, hogy 20 éves fitnesz modell lányokkal próbálnak nekünk eladni? Az a jobbik eset, ha ezen nevetni tudunk, azonban már létezik egy olyan fogalom, amely mindenkit érinthet, akinek ez az önértékelését ez frusztrálja:

Ez a body shaming vagy magyarul a test-szégyenítés. A test megszégyenítése a zaklatás egyik formájának tekinthető (Agarwal & Banerjee, 2018).

Mi ez? Mi történik velünk?

Röviden összefoglalom, és a Peak nevében írom: Álljunk ellen azoknak a reklámoknak, embereknek, munkahelynek, férjnek, barátnak, amelyek/akik elhitetik Velünk, hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha nincs narancsbőr a fenekünkön.

Tökéletes testek és arcok képeivel bombáznak minket a tévében, a magazinokban és az egész közösségi médiában. Súlytudatos kultúránkban a fizikai megjelenés gyakran felülírja az egészségügyi szempontokat.

Az az átfogó üzenet gyakorlatilag minden irányból, hogy törekednünk kell a tökéletes testre, és meg kell találnunk a hibáink elrejtésének módjait. Tisztában kell lennünk azzal, hogy ha megpróbálunk megfelelni ezeknek a mások által felállított normáknak, akkor ez negatív érzéseket kelthet az önértékelésünk és önbecsülésünk iránt.

Milyen cselekvések alkotják a test megszégyenítését?

Tehát újra, a test megszégyenítése a zaklatás egyik formájának tekinthető (Agarwal & Banerjee, 2018).

A body-shaming magában foglalja valakinek a megalázását azzal, hogy becsmérlő vagy minősítő megjegyzéseket teszünk a testméretére vagy alakjára. Ezeket a kritikákat megfogalmazhatjuk önmagunknak is befelé, vagy más embereknek kifelé, akár az illető tudta nélkül.

Mások kigúnyolását személyesen, vagy az interneten és a közösségi médiákban is meg lehet tenni, és ennek még jelentősebb negatív hatása van. (a gúnyolóra is)

Könnyű hozzáférnünk mindenkihez online, és az anonimitás miatt, konfrontálódnunk sem kell. MOST a létező legkönnyebben tehetünk egymás felé online, bántalmazó megjegyzéseket. Ez a számítógépes zaklatási forma is már becsatolódott a body-shaming cselekedetekhez az elmúlt években.

Bár a test-szégyenítés általában a zsír-szégyenítéssel társul, mindenki szenved ettől

Mivel nagyon karcsú vagyok, irritáló megjegyzéseket kaptam, például "Nem eszel?" vagy „Annyit eszel, mint egy madár?”, sőt "Úgy nézel ki mint egy ropi." - nyilatkozott egy sértett

Tehát nem csak a kövérség, hanem a karcsúság is "zavaró" :), láthatjuk: lehetetlen megfelelni. (és nem is kell)

Az a helyzet, hogy akár magunkat bántjuk a túlsúly, vagy karcsúság miatt, akár másik egrecíroztatnak, a súlydiszkrimináció szégyene hozzájárul a stresszhez és a MÉG nagyobb súlygyarapodásunkhoz. (Vogel, 2019).

A súlyt és a testtípust körülvevő megbélyegzés hosszú távon pszichés és fizikai egészségi következményekkel jár. (Agarwal & Banerjee, 2018). Ez azt jelenti, hogy ha bántalmazó párkapcsolatban élünk, és a férjünk állandó megjegyzéseket tesz, annak egészségügyi következménye várható.

A nőies szépségideálok az 1960-as évektől kezdve változtak meg, amikor a vékony nőket vonzóbbnak tartották, mint a nehezebb nőket. Ugyanakkor ez időtájt alakult ki, hogy a magasabb és izmos férfiakat tekintették a kívánt testtípusnak.

Mivel jelenleg a nőkre vonatkozó szigorú előírások általában irreálisak és nem érhetők el, a testszégyenítés és a testszégyen általában inkább a nőknél fordul elő, mint a férfiaknál (Agarwal & Banerjee, 2018).

Agarwal és Banerjee kutatók sokféle vizsgálatot folytattak le ezen a téren, és nyilvánvalóan a gyerekekre és a serdülőkre van a legnagyobb veszéllyel ez a fajta tudattalan viselkedés.

Most inkább forduljunk arra, amely minket mindannyiunkat érinthet! Mit jelent a test megszégyenítése, mint munkahelyi veszély?

Mivel az iroda alapvetően társadalmi környezet, a testsúly és a diéta általában népszerű téma a beszélgetésekben. Azok a munkatársak, akik kéretlen tanácsokat adnak arról, mit kellene enned ebédre, elég fárasztóak.

A túlsúlyos embereket, különösen a nőket, gyakran bevonják a promóciós lehetőségek (Mull, 2019). Kultúránkban elburjánzott a „wellness-őrület”, amelynek pozitív és negatív következményei is vannak.

Mint mindennek, ennek is KÉT OLDALA van. Erről is őszintén szeretnék írni. 


Bár a munkahelyi wellness lehetőségek sok szempontból hasznosak lehetnek, NE hangsúlyozzuk TÚL a súlycsökkentés fontosságát. Az egészségünk fontos, és ez az elsődleges, mely tartalmazza a:

- test
- lélek/szellem
- elme

egyensúlyát. Tehát ne csak a SÚLYUNKRA és a TESTÜNKRE fókuszáljunk, hanem a mentális, érzelmi és szellemi jóllétünkre IS. Érdemes tehát így választani munkahelyet is, és ellenállni azoknak a reklámoknak, amelyek elhitetik, hogy csak akkor vagyunk értékesek, ha nincs narancsbőr a fenekünkön.

Sok figyelemre méltó nő és férfi beszélt erről a kérdésről, a tudatosság növelése és a test pozitivitásának elősegítése érdekében. Köztük Serena Williams, Kelly Clarkson, Ashley Graham, Sam Smith és Robert Pattinson. 

Számos balett táncos, de más a szórakoztató iparban dolgozó táncos is elkezdte nyilvánosságra hozni tapasztalatait. Kathryn Morgan, a Miami City Ballet korábbi szólistája közzétett egy YouTube-videót ősszel, amelyben elmagyarázta az okokat, amelyek miatt nemrégiben elhagyta a társaságot.

Jelezte, hogy a testalkata miatt számos vezető szerepből zárták ki, és azt mondták neki, hogy nem mehet vissza a színpadra, amíg „nem néz ki, mint egy balerina”. Morgan szerint ez arra késztette, hogy visszatérjen az egészségtelen étkezési szokásaihoz, valamint a szorongás és a depresszió is a hatalmába kerítette. (Barnett, 2020).

Kathryn Morgan üzenete médiavihart hozott létre a táncosokból, amelyek hasonló anekdotákat tártak fel magukról. 

SEMMI sem éri meg, az önértékelésed elvesztését. Egy jó munkahely, egy jó reklám, vagy egy jó pasi SEM. 

A mentális, és érzelmi egészségünk szempontjából nagyon nyilvánvaló, hogy párbeszédet kell nyitni erről az ellentmondásos témáról. Továbbra is, az EGYENSÚLYRA törekedjünk az egészségünk, diétánk, testünk és szellemünk területén. Ez a fenntartható egészséged titka. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr4116434306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása