sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Bábjáték a paraván előtt...

2020. szeptember 04. - König Ditta

kutyak.jpg

Nagyon érdekes hetünk volt.Kicsit megint minden felborúlt.Hirtelen vagyis pontosan 2020.szeptember elsején kitört a koronavírus második hulláma.Valójában ne higyjük ,hogy csak nálunk van ekkora izgalmas politikai fejetlenség.Ma a világon mindeni virológus,politológus ,szájkaratés és még sorolhatnám.Ne ijjedjünk meg.Valahogy az elme le kell kockázza,hogy a szétesett biztonságunk,ami mondjuk ki nemcsak anyagi tervezhetőségünk felbomlása,hanem "jaj egyszer élünk" és megérintett minket az elmúlás gondolata.

Megrengett a föld.Kiéleződtek a nyilvános politikai csatározások,felszínre kerültek a mikro és a makrokultúrális csaták.Megtapasztaltuk a saját bőrünkön,egyedileg megértettük,hogy mit ér az életünk ,hogy irányítanak,befolyásolnak minket.

Ez mindig így volt,de egy tudatos ráébredés pillanata vagy inkább időszaka kultúrális dimenziókon keresztül az egész világon elindult.

A nagy nyugati jóléti rendszer szintén megingott.Személyes érintettségűvé vált mindenki,hogy nem mindig biztos a tutti nyugati "meló" sőt ,hogy továbbmenjek nem tudjuk ,hogy miből lehet majd valóban megélni.

Ez most mindenkinek kirajzolódott a holland honpolgárnak vagy a svájci könyvelőnek egyaránt.Mindenhol "baj" van.

Kinek mekkora tartalékai vannak.Próbáljunk meg elvonatkoztatni picit.Magyarországon nincs jólét ,de még mindig van egy világszínvonalú kórházi ellátás .Nem mondom ,hogy ingyen ,mert arányaiben a bruttó bér magas hányadát bekebelezi,de még mindig van ingyenes lehetőség a túlélésre.

Hogy ezt mért hangsúlyozom?Mert hollandiában az emberek inkább nem fizetnek TBt mert olyan sokba kerül.Vállalkozóként nem gondolva a holnapra fölélik.Azonban ne higyjük ,hogy rosszúl élnek vagy ad hoc vannak filléres gondjaik.Ha egy nyugati országban ,ha van állásod mindened egy egész jó életszínvonalon megvan.Azonban ha nincs akkor hamar fölkopik az állad.

A jelen kaotikus európai atmoszférában mindenkit megérintett a bizonytalalnság vakító szele.Más kérdés ,hogy Magyarországon a moratórium elrendelése miatt még a gyakorlati problémák negyedével sem szembesülünk.

Még előttün van fél év,ami valószínűleg érvágó lesz gazdasági szempontból bármely szegmens meghatározó szereplőjét is képviseljük.

Nem tudjuk mi lesz itt Január elsején és valljuk be nem a Covid miatti elhunytak száma izgat minket,hanem a gazdasági túlélés akrobatikája.

Januárban így is Rodolfónak kellett lenni,hogy átgyalogoljunk februárba,lehet hogy idén sokan stoppal megyünk.

Itt jön ki az ,hogy milyen erős egy gazdaság.Az idő folyamán mi magyarok már azt gondolom sokszor bizonyítottuk ,erőnket.Ha csak összehasonlítjuk ,hogy egy magyar egyedülálló anya 3 gyerekkel családfentartó és felneveli a kölyköket.Ezek az igazi hősök .A pszichológiai erő ,amire akkor van szükség ,amikor nem várt helyzetek lépnek föl.

A pszichológusok ezt rezilienciának hívják.Stratégiákat gyártanak ,hogy legyünk igazi "túlélők"

Tulajdon képpen a kelet európai ember mindenkor a történelmi küzdés folyamatos netovábbjaként magába szívja jobb esetben,hogy a jég hátán is megéljen.

Ha ezt a képességet átadjuk a gyereknek,akkor nem kell félni az elszámolás pillanatában,hogy vajon megállja e a helyét.

Szuperképességet kell neki tanítani kérdezheti a szülő most elképedve.Nem hölgyem ,nem erre céloztam.Egyszerűen munkára kell nevelni.Abból legalább megtanulja ,hogy a seprűnyél nem káros diszfunkcionális képességeket okoz.

A fizikai munka a fiatalok körében  talán kezd népszerűsödni.Bejött a divatba ,hogy dolgozni kell.Igaz,hogy gyakorlatilag az Aldis állásokat újabban szinte csak huszonévesek töltik be.De dolgoznak a "gyerekek".Sőt ,hogy lájkvadász legyek elhintem újra ,hogy tünteknek a "gyerekek"

Akkor én most ,mint középkorú felnőtt "kamasz" kijelentem,hogy a 25 éves "gyerekek"akiknek akár családjuk is lehet van akaratuk.

Szóval kedves Felnőttek mikortól datálódik újabban az ,hogy valaki már nem számít gyereknek.

Az emberek sokasága 40 éve 18 éves korában de legkésőbb 26 évesen már több gyermekes felnőtt családapa volt.Ma ezeket az embereket "legyerekezi " ugyanez a generáció ,akitől egész életemben azt hallgattam ,

bezzeg az én a Te korodban már a világot megváltottam

 

Ezek a diákok mért hisszük,hogy irányított "bábuk".Mért titulálunk mindenkit gyereknek,aki ki meri mondani vagy vállalja a véleményét.

Mért nem tekintünk rá úgy ,mint individumra ,egy emberre ,aki kifejezi magát 20 vagy 25 évesen.Akik pedig melléjük állnak azok mért nem a felháborodás bájával csatlakoznak,mért kell mindenhol átitatni politikával a szellemet.Vagy ha mégis kifejezem magam,mért gond ,ha mást mondok ,mint a fenálló 2/3-ad.Mért gondja egy embernek más a véleménye ,mint nekem.

Személy szerint én meghallgatom azt is.Érdekel is.Hangot adok annak ha nem értek egyet.Sajnos azért kell sokszor írásos formában ,mert az elvakult tradícionális bigottság ,"süket" a másra.Nem akarja hallani.Ha a kétharmad pajzsa védi ,mint Vidnyászkyt az más ott van kiharcolt,kiküszködött "párbeszéd".

Csak akkor lehet magyarországon csacsogni ,ha a téma szolidáris.Ne higyjük ,hogy más országban nem ugyanezek a problémák.Svájban a nagy demokráciában a Saint Galleni Kantonban azaz Zürichben is egyetlen egy elérhető hivatalos újságot lehet kapni.NIncs ellenvélemény.Ott egészen jövő év január egyig központilag gyors határoztokkal kormányoznak.Nem igazodtak vissza a "demokráciába "még a második hullámig sem.Nem úgy mint nálunk.

Ha kitekintünk Európában Merkel népszerűsége egyátalán nem stabil.Bevándorlási politikája miatt sokan támadják ,a mindenapok embere szó szerint hülyének nézi.Legyünk őszinték Orbán Viktor egy hős az Unióban,ahol mindenkinek tele van a hócipője a migránsokkal.Most nem a EU parlamentről beszélek ,hanem a civilekről.

Ki kell ábrándítsak mindenkit .Sehol sincs demokrácia.Lejátszott ideológiai háború,sakkozás a politikusokkal paraván mögül irányító oligarchák vannak.

Ezzel nem mondtam újat senkinek szerintem.Vannak politikusok ,akik néha többet szerepelnek egy egy színdarabban és képviselnek egy ideológiát ,még akkor is ha esetleg valójában nem is hisznek benne.

Emberek Ők is.Tévedhetnek Ők is.A gond az ,hogy az individum ,azaz mi a láncolat végén vagyunk.Ki hol helyezkedik el a hierarchiában ,mint egy jó kórházban attól függ,hogy mennyire vagyunk "szopóágon"

A separatist,magamat is annak tartom,megpróbálja kivenni függetleníteni magát a rendszertől és nyugodtan ideje nagy részében felszabadultan azt csinálni ,amit szeret.

Más lehetőség nem nagyon van.Minél előbb felfedezzük ezt a személyes lelki flowt,annál boldogabbak leszünk.Akkor is ha lehet biciklizni Pesten és akkor is ha csak a kocsi metro hibrid megoldás él.Nem foglalkozunk azzal ,hogy KArácsony Gergelynek nincs jogsija.Nem foglalkozunk azzal ,hogy Gyurcsány főzöcskézik nekünk a neten ,vagy az sem érdekel minket ,hogy Orbán Felcsúton Mészárossal szotyizik.

Mert mi megtaláltuk a személyes szabadságunkat és leszarjuk azt a paravánt.Jól érezzük magunkat civilként ,utolsó láncszemként az éterben,mert tudjuk ,hogy a bábjáték huzalozásában valószínűleg minél nagyobb a hatalom,annál nagyobb a nyakon a lánc is.

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr8016190506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása