sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Mi történik,ha nem mondunk nemet?

2020. október 27. - König Ditta


nemet_mndani.jpg   
Ha nem mondunk nemet annak, ami stresszel, az előbb-utóbb megbetegít, és belehalunk. - Selye János, belgyógyász, vegyész 

Ez azért fontos mondat, mert bár stressz mindig lesz, hiszen az Élet a nehézségek leküzdése során szerzett képességeink és a szívünk megerősítéséről szól, a felesleges, cél nélküli stressz Selye János mellett, már sok-sok kutató szerint is betegségekhez vezet.

70%-unk már beteg?

Érdemes talán tisztázni, mi a betegség fogalma.  A
mikor Selye János a betegségek keletkezésének legfőbb okára utal, akkor nem csak a legszörnyűbb, halálos betegségekről van szó egy megbetegedési folyamat kezdetén, hanem mindennapos, a testünk által jelzésként küldött kilengésekről.  

Mi az a betegség?

A betegség legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, mint az egészség ellentéte. A testi – lelki – szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza a beteg élőlény életfolyamatait, mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét

Dehát mire nem mondunk NEMET, konkrétan? 

Amikor a stressz szót olvassuk, a legtöbben a munkahelyi stresszre gondolunk, pedig ha a munkánkat szeretjük, akkor a munkánk során, a fejlődésünket előrelendítő, oké most hívjuk így, pozitív stresszről van szó. A "teher alatt nő a pálma" közmondást mindenki ismeri - ez a teher, maga a stressz. Nem növekedünk emberi minőségünkben, ha átkoktélozzuk egy napernyő alatt az Életünket.

(Természetesen van olyan helyzet is, amikor a munkahelyünk nem nekünk való. )

Tehát mi az ami NEM, de mi nem mondjuk ki és inkább belebetegszünk?

Ez a stressz, az érzelmi stressz. Itt pedig hadd idézzem be Selye János egyik írását, egy konkrét példával:

Selye János egy a pszichoszomatikáról szóló konferencián azt állította, hogy ő egy telefonhívással meg tudja gyógyítani a bélgyulladást. Egy betegének colitisa volt, tehát fekélyes bélgyulladása, és Selye azt tanácsolta neki, hogy azonnal hagyja ott a feleségét. 

Költözzön el még aznap. Ő ezt úgy magyarázta, hogy szerinte az, aki életében nem mond elég nemet, annak a belei mondanak nemet a táplálékra. A pszichoszomatikának éppen ez az alapszabálya: amit nem teszünk meg a szociális közegben, azt átveszi a biológiánk. 

Tehát ez az orvos, Selye János úgy vélte, hogy azért van bélgyulladása a pasinak, mert nem mond nemet a feleségének. Arra buzdította, hogy mondjon egy jó nagy nemet erre, és mentse meg magát, az egészségét, és az életét. Aztán ha valaha megtanul nemet mondani, akkor visszatérhet a házasságba, de ha nem tud továbbra sem nemet mondani, akkor ebbe belehal.

Na most, nézzünk körül, mennyien élünk bél és emésztőrendszeri problémákkal. Glutén, laktóz és már mindentől mentes ételeket keresünk, de még mindig nem merünk nemet mondani. 

Tehát Selye szerint, stresszes helyzetben, harcolni kell hatékonyan, küzdeni a változásért, és ha nem megy, akkor menekülni. Ha sem változtatni nem tudunk, sem kilépni a helyzetből, akkor segítséget kell kérnünk. Segítsen minket valaki megerősíteni, vagy kideríteni miért nem mondunk nemet. Ekkor érdemes terapeutához fordulni.

Tehát, ha valóban gyógyulni szeretnénk, ha valóban le szeretnénk tartósan lefogyni, könnyen lehet, hogy nem az akaratunkkal kell ezt megtennünk, hanem mélyebb motivációt kell találnunk magunkban. Ehhez mindig az első lépés, önmagunk viselkedésének megértése, azaz az önismeret fejlesztése, ami garantálni fogja, hogy ugyanazokhoz a túlevési, vagy stresszokozó szokásainkhoz már nem fogunk visszatérni. 


A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr4416260550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása