sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Nyíltan az öngyilkosságról...

2020. augusztus 22. - König Ditta

covid.jpgAzt gondolom nem kíván különösebb megjegyzést ,ha kijelentjük,hogy a Covid Járvány alatti fokozott öngyilkossági vagy egyéb mondhatni lightosabb pszichés megbetegedések száma megnövekedett.

Vizsgáljuk most kimondottan az Öngyilkosságot.

Biztosan van akár nekünk is olyan személyes érintettségünk,hogy a "jó házasságban élő családos többgyermekes anyuka" akár 40 rivotrilt ,frontint,sanaxot tehát könnyebben hozzáférhető szorongáscsökkentő gyógyszer bevételével próbálta oldani a benne felgyülemlett feszültséget.Vagyis Öngyilkosságot kísérelt meg.

Több ilyen esettel találkoztam már és az esetek súlyozott hányadában a páciens tagadja ,egyrészt még azt is ,hogy bármilyen tudatmódosító gyógyszerhez nyúlt volna esetleg még alkoholt is fogyasztott volna rá, sőt mi több Ő komolyan gondolná -e azt ,hogy véget vessen az életének.

Ne higyjük azt ,hogy bármilyen megelőző pszichózis vagy egyéb pszichiátriai érintettségre van szükség.

Nem.Tulajdonképpen az öngyilkosság évezredek óta fenálló jelenség .Nem betegség,nincsenek öngyilkos típusok vagy személyiségjegyek.Nyilván vannak azonban olyan pszichés megbetegedések ,mint a depresszió vagy bipoláris betegségek vagy akár alkoholizmus ,aminek következménye gyakran öngyilkossági kísérletbe torkolhat, Ez azonban nem feltétel tehát maga az öngyilkossági kísérlet az nem valamilyen betegséghez kötött folyamat önmagában egy nehezebb vagy komplikáltabb megküzdés Copingot igénylő élet feladatoknál főleg Magyarországon elég gyakran sajnos előforduló jelenség.

Gyakran hallom az öngyilkossági kísérletet elkövető 45-55 éves hölgyektől ,hogy párkapcsolati krízis okozza náluk az esetleges "kiborulást".

A gond az ,hogy rendkívül gyakori ,hogy kikerülve a kórházból úgymond semmi nem változik visszakerülnek vagy az önsorrontó rossz párkapcsolatba és tovább őrlődnek a megcsalt élethelyzetben ,vagy átélnek illetve megélnek egy szörnyű szakítást válást ,ami szintén mondhatjuk nem a "labilis idegzetűeknek" kedvez.

Ilyenkor a legjobb esetben is már szorongáscsökkentőkön vagy antidepresszánsokon élnek rosszabb esetben alkoholhoz vagy a fiatalabb korosztályra inkább jellemző egyéb tudatmódosító szerekhez nyúlnak.

Kérdezhetjük nyíltan ,hogy akkor mi lenne a megoldás?Mentsük meg a kapcsolatot örlődjünk tovább?Vagy rúgjunk fel egy évtizedes szövetséget költözzünk külön?Valljuk be bármilyen döntést is hozunk az érzelmi feszültség nem fog hosszú távon egyhamar helyreállni.Valószínűleg a "gyengébb" gyógyszert fog szedni ne adj isten alkoholhoz nyúl.

Semmi esetre ne nyúljunk alkoholhoz!Nem megoldás.Súlyos hozzászokást eredményez és észre sem vesszük de a problémánk már halmozottá válik és már alkoholbetegségünket is ne adj isten kezelni kell.Persze egyéb tünetegyüttes is jelentkezhet hirtelen fogyás vagy akár túlevés .Ezek a tünetek is súlyos pszichés kilengések folyományai.

Nem beszélve az egyéb megjelenő hangulatzavarokról ilyen például a depresszió.

Szóval a probléma mögött ,ami már egy öngyilkossághoz vezet nagyon súlyos lelki háttér és kimenetel társulhat.

A nagy kérdés kihez forduljunk?Sok ismerősömtől hallom ,hogy ilyenkor a bulizásba ,picit a csapongásba "a barátnőmmel megbeszélem "megoldásokba menekül még akkor is ,ha akár a kliens 50 éves felnőtt önellátó nő.Sajnos magyarországon nagyon kevesen fordulnak bármilyen mentálhigénes szakemberhez,nehéz a belátása annak,hogy igenis szükségük van rá.

Legyünk bátrak és keressünk szakembert!

Ilyenkor jön az ,hogy de nem akarom ,hogy gyógyszerrel kezeljen ,nem akarok pszichiáterhez fordulni és jönnek a látók ,a kuruzslók a mindenféle életvezetési tanácsadással foglalkozó kineziológusok vagy couchok.

Nézzük meg ,hogy mégis kihez milyen képesítéssel rendelkező emberhez fordulunk.Ha például súlyos gerincproblémánk van ,nem biztos ,hogy a gyógymasszőr és a ráolvasás segíteni fog.

Bátran keressünk klinikai szakpszichológust!

Ne ijjedjünk meg ha fiatalabb akkor sem ,a kórházban ugyanis nap mint nap szembesül sokrétű élethelyzettel és sorsfeladatok megoldását keresi.

Nagyon sok esetben gyógyszerellenesek vagyunk.

A problémák többsége általában nem egy jellemgyengeségből fakad ,hanem például a súlyos depresszió

A depresszió a központi idegrendszert érintő megbetegedés ,aminek hátterében komoly biológiai változások állnak.Magyarországon minden negyedik nő és minden nyolcadik férfi élete során legalább egyszer biztosan küzd depresszióval.

Az olyan pszichés tünetek felmerülésénél,mint a kedvetlenség,fáradékonyság,gátoltság ,energiahiány,reménytelenség,önvád,alvásproblémák,halálvágy,csökent szexuális étvágy vagy egyéb szexuális zavarok,öngyilkossági gondolatok tervek,ha  ezekből már 5 igaz és ez az állapot már több mint két hete fenáll akkor minden esetben szakembert kell keresni.

 

Összefoglalva mentális egyensúly fentartása némiképp bizonyos életszakaszokban vagy nem várt helyzetekben ,mint akár ez a járványhelyzet is különféle krízishelyzetekkel szembesülünk.Melynek megoldása néha túlmutat a pszichés egyensúlyunk önálló fenntartásához ilyenkor esetleg fussunk neki a problémamegoldásnak egy külső személy bevonásával.Ne féljünk tőle ,bátran vágjunk bele az eredmény és a lelki egészségünk mindennél fontosabb!

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr5216173226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása