sometimes you need to feed your dreams not to let your soul get starving

The Pen of Psychology

The Pen of Psychology

Megbánás,bűntudat feldolgozása

2020. november 05. - König Ditta

davinci.jpgAz a kérdés, hogy hogyan nem fogjuk megbánni? A megbánás, vagy más néven a bűntudat kérdése sok embert, sokféle területen akadályozhat addig, amíg nincs megfelelően feldolgozva. Jelenleg nem ismerek senkit, akit ne küzdene valamiféle megbánással, vagy bűntudattal. Tehát ennek fényében, hogyan lépjünk túl ezeken az érzéseken?

Az a helyzet, hogy minden vád mások iránt, valójában önmagunk ellen irányul. Minden alkalommal, amikor másokat vádolunk, önmagunkat támadjuk. Ilyenkor elítélünk másokat a viselkedésük miatt - jó példa volt erre a közelmúltban lezajlott járvány helyzet -, és ez az ítélkezés bűntudatot leplez.

A lehető legmélyebb történetektől kezdve (az elhúnyt kisfiamtól szeretnék bocsánatot kérni), a leghétköznapibb dolgokig (túl sokat ettem tegnap már megint, pedig diétázom) jelen van bennünk ez a gondolat-érzés egyveleg.

Egyszerűen fogalmazva: megbánjuk a választásainkat, mert attól tartunk, hogy más döntést kellett volna a múltban hoznunk. Ezek a döntéseink tehát a múltban vannak, így nem lehet őket megváltoztatni.

A probléma az, hogy az elménkben folyamatosan összehasonlítjuk a ténylegesen megváltoztathatatlan, múltbeli választásunkat, egy a jelenlegi ismereteink alapján létrehozott véleménnyel arról az ideális döntéssel, amit a jelen pillanatban hoznánk. Ez tehát csak egy fantázia, ami kialakít bennünk egy érzést:

a megbánást, és a bűntudatot.

Ez a folyamat és elme-érzés munka tehát állandó és fokozódó lehet, ám nem mutat előre. Mivel tehát felesleges ez a múlton való rágódás, az élet energiáinkat jelentősen csökkenti. Képzeljük el azt, mi történik akkor, amikor sok év alatt sokféle ilyen megbánás-bűntudat sztori gyűlik fel bennünk....és mindenkinek felgyűlik, tudatosság nélkül.

Hogyan tudjuk elengedni a megbánást és a bűntudatunkat? Mi olyan fontos, ezen, hogy akár egy Életen keresztül vonszoljuk magunkkal?

Ez tehát egy belső konfliktus, amikor az ön-identitásunkkal állunk szemben, hiszen azt tapasztaljuk, hogy bár jó embernek tartjuk magunkat, ám rossz döntést hoztunk a múltban. Ez az ALAPKONFLIKTUS. És ez fáj.

Hogyan keveredhetünk ki ebből a - hosszútávon - identitás válságból? Hogyan szabadulhatunk meg a bűntudattól, és a megbánástól? 2 lépésben:

1. A múltban tett döntésünk MÁR megtörtént, és nem változtathatjuk meg. Tudjunk erről és tudatosítsuk. Lehetünk elégedettek a választásainkkal, mindenféle spektrumon: lesz „elég jó” döntésünk, béna döntésünk, eltolt döntésünk, nagyon jó döntésünk, és lehető legjobb döntésünk. Ez van.

2. Bocsássunk meg magunknak! (is) Tisztázzuk és ennek óriása hatása lesz az Életünkre: ki vagy? Amikor a múltban hoztunk egy döntést, az akkori viselkedési mintáink alapján, az akkori akár karmikus, korábbi cselekményeink okozatai mentén, még lehetséges, hogy nem tudtuk mit teszünk. 

A jelenlétre még nem képes elme, vagy a tudatosságot nélkülöző ember még nem képes arra, hogy felmérje tettei következményeit, és így felelősséget sem vállal. Ha ilyen helyzetben hozunk döntéseket, 10-20-30 év múlva megbánhatjuk azokat. Azonban NE azonosuljunk a korábbi tudattalan viselkedésmódunkkkal, mert ez csak egy viselkedés, nem mi magunk. 

Tehát valójában, a bűntudat és a megbánás végleges elkerülésének módja az, hogyha minden döntéshelyzetben, tudatos választásokat teszünk, és átadjuk a belső kontrollt és irányítást a belső, valódi lényegünknek. Ilyenkor ott vagyunk jelen, ahol valóban vagyunk :), befelé figyelünk, amikor jelentős választásokat teszünk, és a szívünk szavát is meghalljuk. 

Más szavakkal, ahogy kivétel nélkül, az összes spirituális tanító tanítja, a Dalai Lámától, Eckart Tolle-n át, Deepak Chopráig - az egyetlen értelmes életcél, a szellemünk jelentős elmélyítése, a folyamatos erős kapcsolat fejlesztése a valódi lényegünkkel. 

Ennek fényében, nem tudom meg fogod-e bánni vagy sem, a döntésed. Én csak mutatom, Neked kell döntened.

A bejegyzés trackback címe:

https://konigeva.blog.hu/api/trackback/id/tr9116275436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása